LAPSE JA NOORUKI NÄOHOOLDUS

LAPSE JA NOORUKI NÄOHOOLDUS

Juba mõnda aega olen tahtnud kirjutada laste ja noorukite näohooldusest, kuna näen kuivõrd vähe sellele tähelepanu pööratakse samas, kui see tegelikult äärmiselt oluline – selles eas tekibki vajalik harjumus enda näonaha eest hoolitseda ja kujuneb arusaam, et see on täpselt sama vajalik ja loomulik, kui elementaarne kätepesu. Viimasel ajal on kuidagi just eriti palju küsitud, et millisest vanusest alates oleks mõistlik näohooldustooteid kasutama hakata ja milline oleks õige näohooldus lastele ja noorukitele. Proovin siis anda mõningad näpunäited kellele, mida, millal, milleks jne, et me kõik elaksime veidigi muretumat elu.

Kui aus olla, on näohooldus sama loomulik kui hammaste pesu. Küll aga tõepoolest võiks lapsele juba varakult hakata tasapisi rääkima, et igal hommikul peaks puhastama oma näonahka (kasvõi veega), et ta saaks endale harjumise sisse.

Noorukite puhul on näonaha puhastamine oluline, kuna  naha kaitsebarjäär ei ole veel nii välja kujunenud kui täisealisel. Sellepärast on õige naha puhastamise viis oluline, et mitte kahjustada naha loomulikku kaitsevõimet.

Enamusel juhtudel ostavad emad vajalikke tooteid või pööravad tähelepanu rohkem siis, kui probleem on juba tekkinud. Tean seda ka omast käest hästi, et kui mina väike olin, siis ega minu emagi mulle näohooldusest rääkinud. Kõik pidin ise välja uurima või siis sain sõbrannade käest teada, milliseid tooteid oleks hea kasutada. Ega emagi väga kursis polnud vastavate toodetega, kuid kreemipotsikuid oli alati vannitoas kapi peal olemas, mida saingi siis ise salaja proovida. Nüüdseks aga on vastupidi - hoopis mina hoolitsen oma ema näonaha eest.

Kindlasti mängib siinkohal rolli teadmatus/oskamatus küsida abi või kuhu poole peaks pöörduma, kuid tean, et paljud kosmeetikud/meditsiiniõed annavad nõu ka oma klientide lastele, et hoida ära vistrikke, kuiva ja ärritunud nahka jne.

Levinud käitumisviis on, et haaratakse lihtsalt supermarketist mingisugune kõige enam reklaamitud kreem ja määritakse seda nahale (pahatihti ka näiteks kehale mõeldud kreemi ka näonahale) või siis ostetakse apteegist.  On kujunenud selge arusaam, et apteegist saab kindlasti alati õiget näohoolduskreemi ja –ravi. Küll aga reaalne elu on, et kahjuks enamus apteekreid ei ole spetsialiseerunud näonahahooldustoodetele ja ei pruugi olla kõige pädevamad nende soovitamisel. Seega tulen tagasi alguse juurde, et sellel teemal soovitan alati pöörduda siiski vastava ala spetsialisti poole, kes igapäevaselt töötabki näohooldusteemadel. 

Oma töös soovitan noortele eriti nahasõbraliku ja rõõmsates toonides noortesarja #Clear it. Tootesari põhineb salitsüülhappel ja tugeval niisutamisel. See koosneb kolmest spetsiaalsest tootest, mida võib kasutada juba kümnendast eluaastast. Teadagi, kui lapsel kujuneb harjumus oma naha eest hoolitseda, on hiljem teadlikum, kuidas näonahka õigesti puhastada.

Komplekti kuulub eriti hell nahakoorija, mis sisaldab õrnu jojoba kuulikesi. Koorija puhastab õrnalt nahka, vähendab rasu ja eemaldab surnud naharakud. Lisaks niisutab ning taandab ärritust.

Kui kasutada dekoratiivkosmeetikat, siis võiks sellega kergelt nahka koorida vaid kord nädalas. Komplektis on lisaks koorijale ka mõnus niisutav mask ning näokreem.

Teismeliste rõõmuküllased ilupäevad panevad aluse tervele nahale kogu eluks. Tooteid sobib kasutada ka ebapuhtal nahal. Kui lapsel on tihe päevakava ja tavapärasest suurem füüsiline koormus (näiteks kehalise kasvatuse tunnid ja trennid), ei ole tal tihtipeale aega oma nahka vajalikul määral puhastada. Soovitan pärast trennis higistamist nahka neutraliseerida, kaitsta ja niisutada. Selleks sobib MicroSilveri toonik koolikotti ja paljud ebamugavad probleemid jäävad minevikku.

Eelmine postitus
Järgmine postitus